Koding med Micro:bits

Micro:bit er en liten datamaskin konstruert på oppdrag fra BBC. Slike maskiner blir gitt bort gratis til alle 7.klassinger i Storbritannia. Hensikten er å hjelpe en ny generasjon med å bli mer kreative ved hjelp av teknologi, ikke bare passive forbrukere av de løsningene om tilbys kommersielt.


Micro:bit blir beskrevet den største utdanningsteknologiske satsningen i moderne tid og de små maskinene er i ferd med å bli populære også i Norge. Lav pris og stor fleksibilitet er stikkord for bruken av Micro:bit i skolen.

Micro:bit kan programmeres i en hvilken som helst nettleser ved å gå til nettstedet makecode.microbit.org. Denne editoren fungerer på mobil og nettbrett, men du får best oversikt dersom du koder via en datamaskin. Du koder ved hjelp av såkalt blokkprogrammering, et visuelt grensesnitt som viser logikken i koden samtidig som den skjuler noe av kompleksiteten i selve programmeringsspråket som ligger i bunn.

Selve Micro:bit-maskinen er laget som et 4 x 5 cm stort kort der det meste av elektronikken ligger åpent.

Systemet har innebygget akselerometer og magnetometer, det kan kommunisere med andre enheter via Bluetooth og USB. Enheten har også en innebygget "skjerm" med 5x5 (25) lysdioder, to programmerbare knapper.

For drift kan enheten få strøm via micro-USB eller ekstern batteripakke.

Micro:bit er utviklet av BBC i samarbeid med en rekke store teknologiselskaper. Blant disse er norske Nordic Semiconductors. Det er etabler et egen non-profit organisasjonen kalt Micro:bit Foundation for å sikre at denne teknologien blir tilgjengelig også utenfor Storbritannia. I Norge er det organisasjonen Lær Kidsa Koding som er nasjonal samarbeidspartner.

Bygge robot med Micro:bit

Vitensenteret i Trondheim har gitt ut MICRO:BIT Forslag til undervisningsopplegg, skrevet av Nils Kr. Rossing. Dette heftet beskriver et opplegg knyttet til å bygge en robot. Konseptet er enkelt nok til å favne ganske bredt, samtidig som det gir muligheter for de sterkeste elevene.

Den enkleste måten å programmere Micro:bit på er via nettleseren

 1. Koble micro:biten til datamaskinen ved hjelp av USB-kabelen.
  • Micro:bit vises som en egen disk.
 2. Start nettleseren og åpne microbit.org
  • Velg ”Let's code” og ”JavaScript Blocks Editor” – ”Let's code".
 3. Lag og test ditt prosjekt eller velg et av de eksisterende prosjektene og modifiser disse.
 4. Når du er ferdig med prosjektet
  • Trykk «Download» og lagre prosjektet (.HEX) på datamaskinen
  • Dra eller flytt prosjektfilen til Microbit-disk.
  • Du kan nå kjøre programmet på den fysiske enheten.

Et eksempel:

Introduksjon

Den første episoden begynner med å vise dere micro:biten, hvordan den kobles til og hvordan dere kan lage et enkelt program til den.

Micro:bits hjemmeside: https://microbit.org

Javascript-editor: https://makecode.microbit.org/#

PXT prosjektet som vises i denne første videoen: https://makecode.microbit.org/....

Lage teller ved hjelp av variabler

Denne videoen viser hvordan du kan lage en enkelt teller med micro:biten.

Det grunnleggende programmeringskonseptet variabler blir forklart. Det blir også vist hvordan du oppretter og endrer variabler.

PXT prosjekt med bruk av variabler for å kunne telle opp og ned: https://makecode.microbit.org/...


Tampen brenner

Micro:biten inneholder en liten radio som kan sende og motta signaler. I denne videoen ser vi hvordan én micro:bit kan"se" hvor langt unna andre micro:bit er. Dette kan brukes for å lage en form for digitalt assistert gjemsel.

PXT prosjekt:

Mer info om radioblokkene: https://makecode.microbit.org/reference/radio